Landschapsarchitectuur NLagendalezingLezingenreeks | Fascinatie in de Landschapsarchitectuur

Lezingenreeks | Fascinatie in de Landschapsarchitectuur

03092018

Ook dit jaar organiseert de opleiding Tuin- en landschapsinrichting van Hogeschool Van Hall Larenstein een bijzondere lezingenreeks met als titel Fascinatie in de Landschapsarchitectuur. De eerste lezing vindt plaats donderdag 6 september en wordt gegeven door Noël van Dooren. 

Ontwerp en onderzoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fascinaties voor bepaalde onderwerpen spelen vaak bewust of onbewust een belangrijke rol in het ontwerp. De wijze waarop deze fascinaties worden onderzocht varieert sterk en kan uiteenlopen van een intuïtieve tot een wetenschappelijke benadering in de vorm van een promotieonderzoek.

Op vijf donderdagavonden zullen ontwerpers en onderzoekers spreken over de wijze waarop persoonlijke fascinaties een rol spelen in het ontwerp- en/of onderzoeksproces:

  • Do. 6 september – Noël van Dooren
  • Do. 13 september – Roeland Meek en Paul Plambeck
  • Do. 20 september – Robbert de Koning
  • Do. 27 september – Marinke Steenhuis
  • Do. 11 oktober – Hannah Schubert

Tijd en plaats

  • Tijdstip: donderdagavonden van 19.00 – 20.30 uur (uitloop tot 21.00 uur).
  • Plaats: Hogeschool Van Hall Larenstein, Landgoed Larenstein, Larensteinselaan 26a, Velp Collegezaal D004.
  • De toegang is vrij.

Over de sprekers

De sprekers representeren de breedte en actualiteit van het werkveld van de Tuin- en Landschapsontwerper. Noël van Dooren is landschapsarchitect en lector Duurzame Voedsellandschappen in Stedelijke Regio’s bij Van Hall Larenstein. In 2017 is hij gepromoveerd aan de UvA met zijn proefschrift ‘Drawing Time’. Een onderzoek naar de representatie van groei, verandering en dynamiek in de Nederlandse landschapsarchitectuur na 1985. Roeland Meek werkt bij OKRA en bevindt zich in de afrondingfase van zijn afstudeerproject aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam over het ontwerpen van een nieuw voedsellandschap rond en voor de stad Utrecht. Paul Plambeck is onlangs afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam met een inspirerend plan voor de transformatie van het Friese veenweidegebied en werkt bij Buro Sant en Co. Robbert de Koning is zelfstandig landschapsarchitect in Arnhem. Het ontwerpen aan duurzame watersystemen speelt een belangrijke rol in veel van zijn werk. Marinke Steenhuis is (mede-) oprichter en -directeur van SteenhuisMeurs. Een bureau dat zich richt op het inzetten van cultuurhistorisch onderzoek in actuele ruimtelijke opgaven. Marinke heeft diverse belangrijke publicaties over landschapsarchitectuur en stedenbouw geschreven. Hannah Schubert werkt als landschapsarchitect bij Carve. Haar prijswinnende afstudeerwerk is een zoektocht naar integratie van architectuur en landschap door een natuurlijke transformatie van afgeschreven gebouwen.

Meer informatie: Ard Middeldorp