Landschapsarchitectuur NLagendalezingLEZING Abiar Rahman – Stadslandbouw in Dhaka

LEZING Abiar Rahman – Stadslandbouw in Dhaka

28012015

Op 3 februari houdt Abiar Rahman een lezing over stadslandbouw in Dhaka bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

Bangladesh

Bangladesh is een deltastaat met een vochtig tropisch klimaat. Het wordt gekenmerkt door een extreem hoge bevolkingsdichtheid, beperkte natuurlijke bronnen en hoog aantal natuurrampen. Ondanks de technologische vooruitgang, zoals betere bemesting en irrigatiesystemen, zijn weer en klimaat nog steeds de bepalende factoren als het gaat om de productiviteit van de landbouw.

Als gevolg van de klimaatverandering, verhuizen mensen op het platteland naar stedelijk gebied om te voorzien in hun levensonderhoud.

Voedselzekerheid -beschikbaarheid en kwaliteit- van de stedelijke bevolking is in gevaar. Het probleem is het meest acuut in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, waar ongeveer 15 miljoen mensen leven op 360 km2.

Er is echter veel ruimte om gewassen zoals groenten, fruit en kruiden te produceren. Ook de stedelijke structuur is zeer geschikt voor agrarische activiteiten.

Abiar Rahman

Dr. Abiar Rahman is verbonden aan de faculteit Bosbouw en Milieu van de Bangabandhu Mujibur Rahman Agricultural University (BSMRAU) in Bangladesh. Hij is een expert op het gebied van bosbouw, klimaatadaptatie, duurzame landbouw en ontwerper van landgebruiksystemen. In zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij milieuvriendelijke landbouwproductiesystemen met behulp van technieken uit de bosbouw.

Rahman gaat met Professor Dr. Rob Roggema van VHL University werken aan ontwerpoplossingen voor Dhaka stad.

Tijd en plaats

3 februari, 16.00 uur, kapel van Van Hall Larenstein University of Applied Sciences. Larensteinselaan 26-A, 6882 CT Velp.