Landschapsarchitectuur NLnieuwsWorkshop werken aan gezond landschap

Workshop werken aan gezond landschap

20052016

Donderdag 12 mei j.l. heeft het NVTL//DSL studententeam haar eerste evenement gehouden. Felixx landscape architects and planners gaf een lezing op Hogeschool van Hall Larenstein gevolgd door een workshop met studenten waarbij de studenten werkte aan een opgave met het thema ‘gezond landschap’. Felixx bracht hiervoor het lopende project dorpsuitbreiding Zuidhorn in.

Foto en tekst: Nout Sterk

De uitdaging voor de deelnemers was als volgt: Wat kan het thema gezond landschap betekenen voor bijvoorbeeld het ruimtelijk raamwerk, de verbindingen met de omgeving of de invulling van de bouwkavels?

Wat een “gezonde landschap” daadwerkelijk inhoudt, is breder dan verwacht, ontdekken de deelnemers. Zo worden er open deuren ingetrapt met thema’s als biodiversiteit en het opbouwen van een lokale economie. Maar er is ook gekeken naar omgevingsspecifieke eigenschappen, zoals het inpassen van een zichtbare zandrug als langzame verkeersverbinding door het gebied en het toepassen van bijzondere ‘gezonde’ woonvormen.

Napraten

Deelnemende studenten praten onder het genot van een biertje wat na over het project en de workshop. Voor de meesten was het erg leuk om aan een project mee te denken dat nog niet definitief is! Het is een relevante vraag en voor het thema ‘gezonde landschap’ zijn genoeg invalshoeken te bedenken.

Marnix Vink (Felixx): “Ik ben blij dat we als bureau zijn uitgenodigd om onszelf en de projecten waaraan we werken te mogen presenteren aan geïnteresseerde studenten. Het mee laten denken van studenten in een lopend project blijkt voor beide partijen een leuke en leerzame ervaring. Ik kan dan ook niet anders dan collega bureaus en studenten aanmoedigen om deel te nemen aan de volgende evenementen die het NVTL//DSL studententeam organiseert. Iedereen die iets heeft bijgedragen aan het evenement op 12 mei, bedankt voor de leuke middag”.