Landschapsarchitectuur NLnieuwsLandschapsarchitecten in de prijzen in 2013

Landschapsarchitecten in de prijzen in 2013

10012014

2013 was een goed jaar voor landschapsarchitecten als je kijkt naar de gewonnen architectuurprijzen. Enkele van de belangrijkste prijzen kwam bij landschapsarchitecten terecht.

RAAAF, het bureau dat tot voor kort opereerde onder de naam Rietveld Landscape, kreeg de titel Architect van het Jaar. Daarmee won voor het eerst in de zevenjarige geschiedenis van de prijs een landschapsarchitect en een bureau uit de categorie Small. De jury waardeert RAAAF als ‘een uniek en eigenwijs architectenbureau, dat zelf relevante thema’s en opgaven agendeert en dat vervolgens binnen deze opgaven op zoek gaat naar de onzichtbare lagen. Vakkundig, concreet, beeldend, optimistisch, prachtig gedetailleerd en wat ons betreft met Rembrandt-kwaliteit!’.

Maaskantprijs voor Jonge Architecten: LOLA Landscape Architects

LOLA Landscape Architects won de Maaskantprijs voor Jonge Architecten. De prijs wordt sinds 1985 in de oneven jaren uitgereikt en is een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers van 35 jaar of jonger. De jury typeerde hun werk als ‘een aanstekelijke Nieuwe Romantiek waarin de menselijke ervaring centraal staat’.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013: Piet Oudolf

Piet Oudolf ontving de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013. Het Cultuurfonds reikt de oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op cultureel gebied. Oudolf kreeg de prijs omdat ‘zijn werk binnen deze disciplines uniek en toonaangevend is en van grote invloed op waardevolle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten’.