Landschapsarchitectuur NLnieuwspublicatieAcademie publiceert vademecum van Thomas Oles

Academie publiceert vademecum van Thomas Oles

06122013

Deze week verschijnt bij de Academie van Bouwkunst de publicatie ‘Go With Me: 50 Steps to Landscape Thinking’ geschreven door publicist en landschapsarchitect Thomas Oles (VS, 1972) die zijn ideeën over het vak landschapsarchitectuur in een handzaam vademecum heeft samengebracht.

Thomas Oles was vanaf 2010 lector Living Landscape aan de Academie van Bouwkunst. In 2013 werd hij opgevolgd door prof. dr. Han Wiskerke (Wageningen Universiteit). Met het lectoraat profileert de Academie zich op de meer exclusieve kant van het landschapsonderwijs: het ‘grootschalige landschap’, naast de bestaande kleinschalige opgaven waarin een uitwisseling plaatsvindt tussen landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur.

Vademecum

Dit handzame boekje is bedoeld als een hulpmiddel voor studenten van de masteropleiding Landschapsarchitectuur en voor al diegenen die hun nieuwsgierigheid over landschap delen. De titel is een Engelse vertaling van het Latijnse woord vademecum. Volgens de Oxford English Dictionary is een vademecum ‘a thing commonly carried about by a person as being of some service to him’, bedoeld dus om actief te worden gebruikt.

Een goed vademecum functioneert als een almanak voor een boer, of als een bijbel voor een wanhopige soldaat op het slagveld. In dezelfde geest heeft Oles vijftig lemma’s bijeengebracht die de wandelaar in de natuur of de ontwerper in het landschap van referenties, ideeën en uitgangspunten bedienen. Het boek bevat daarnaast bijdragen van landschapsarchitecten Marieke Timmermans (opleidingshoofd) en Jacques Abelman.

De publicatie ‘Go With Me: 50 Steps to Landscape Thinking’ is verkrijgbaar bij Architectura & Natura en in de bibliotheek van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Prijs €9,95. ISBN 978-94-6140-038-3.