Landschapsarchitectuur NLagendaevenementZomeratelier 2015 in teken Rainer Maria Rilke

Zomeratelier 2015 in teken Rainer Maria Rilke

02092015

Jaarlijks organiseert het Ontwerpinstituut een zomeratelier onder leiding van Michel Lafaille. Een week lang komen studenten en jong professionals bij elkaar om te praten, te discussiëren en te filosoferen over een bepaald thema gerelateerd aan de landschapsarchitectuur en kunst. Tijdens het zomeratelier 2015 stond het landschap door de ogen van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke centraal.

Saskia Bottenberg (tuin- en landschapsontwerper) was een van de deelnemers aan het zomeratelier. “Een week lang ben ik samen met een culinair ontwerper, hovenier, kunstenaar, meubelmaker, stedelijk interieurontwerper, landschapsarchitect en verhalenjutter de diepte in gegaan naar aanleiding van de teksten ‘Het Landschap’ en ‘Worpswede’ van Rainer Maria Rilke. In de beeldentuin ‘Land en Beeld’ in Asperen kregen we de ruimte om te filosoferen, te discussiëren en vanuit verschillende denkrichtingen te ervaren hoe we als mens naar het landschap kijken (en keken). Er zijn drie Mystery guests op bezoek geweest; Angelique van der Horst, Ina Eskes en Henny Greve. Ze gaven ons, ieder op eigen wijze, stof tot nadenken en dat was veel. Aan de hand van verschillende oefeningen leerden we elkaar steeds beter kennen en keken we door elkaars ogen naar het landschap. We hebben de week afgesloten met een presentatie waarin we het publiek meenamen in onze persoonlijke ervaringen.”

Nieuwe ontdekkingen

Het zomeratelier heeft haar veel nieuwe inzichten gebracht, vertelt Saskia: “En ik vond het heel fijn en inspirerend om leeftijdgenoten te ontmoeten die affiniteit hebben met het landschap vanuit een ander oogpunt. Daarnaast was het vooral ook gezellig met elkaar, hebben we veel gelachen, heerlijk gegeten en genoten van de tuin waar we iedere dag weer nieuwe ontdekkingen deden.”