Landschapsarchitectuur NLnieuwsTUD, WUR en MIT in race voor kennisinstituut Amsterdam

TUD, WUR en MIT in race voor kennisinstituut Amsterdam

20062013

De gemeente Amsterdam wil een technologisch kennisinstituut oprichten. Daarvoor is een competitie uitgeschreven waar dertien internationale consortia aan hebben meegedaan. Vijf initiatieven zijn door naar de laatste ronde, waaronder het plan dat de TU Delft als ‘lead partner’ maakte, samen met Wageningen UR en MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Het voorstel van TU Delft, Wageningen UR en MIT heet ‘The Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions’. Het is een plan voor een topinstituut op het gebied van toegepaste stedelijke technologie; een ondernemende kennisinstelling op het gebied van stedelijke inrichting en ontwerp. Het voorstel gaat onder andere uit van ‘living labs’, met de stad Amsterdam als experimenteerruimte. “Daar kunnen we bij wijze van spreken morgen al mee beginnen,” aldus Karin Laglas van de TU Delft: “Amsterdam is een proeftuin voor nieuwe concepten die de leefbaarheid van metropolen in de toekomst kunnen vergroten.”

Onderzoek en onderwijs

The Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions wil ‘cutting edge’ onderzoek doen vanuit een groot aantal disciplines naar de metropool van de toekomst. Dit wordt gecombineerd met het verzorgen van onderwijs op dat vlak, online en ‘on campus’. “Daarmee zou in 2014 al begonnen kunnen worden,” zegt Chris Karman van Wageningen UR. “Door het koppelen van wetenschappelijke opleidingen uit Delft, Wageningen en het MIT kan al een enorme meerwaarde worden bereikt.”

Partners

Het consortium voor het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions heeft een groot aantal partners, waaronder de stad Boston, Shell Global Solutions, Cisco en Accenture. Partijen uit de markt worden vanaf het begin betrokken bij het proces: vanaf het opzetten van onderzoek tot het testen in Amsterdam, tot toegang tot de markt.

Meer informatie: Gemeente Amsterdam.