Landschapsarchitectuur NLagendaSummer School ‘Dorpse Woonlandschappen’, België

Summer School ‘Dorpse Woonlandschappen’, België

01052025
Hoe kan de open ruimte in dorpen uitgroeien tot een actieve drager van toekomstgericht wonen? Tijdens deze zesdaagse summerschool ‘Dorpse Woonlandschappen’ van 21 september tot en met 26 september, bouwen we verder aan onze kennis over dorpse stedenbouw via ontwerpend onderzoek. Na de Toolbox Dorpse Architectuur – waarin we collectieve typologieën voor meergezinswonen voor het dorp verkenden – en Taferelen van Dorpelijkheid – een kijk op de beeldcultuur en ruimtelijke kwaliteiten die dorpse omgevingen definiëren – richten we ons nu op de open ruimte.
  • Summer School ‘Dorpse Woonlandschappen’
  • L/A/P research group, Artur architectuurplatform en KU Leuven. Locatie Wortel (Hoogstraten), België
  • 21 september t/m 26 september 2025

De Oude Weg vormt het hart van de summerschool. Wat deze straat in Wortel – naast haar bijzondere ligging in de Markvallei – uniek maakt, is dat dertien kavels eigendom zijn van één familie. De eigenaars willen de ruimtelijke kwaliteit en beeldwaarde van hun straat waarborgen en versterken voor de toekomst. Er is een ‘coalition of the willing’ – maar ze hebben nood aan ondersteuning, richting en een gedeeld vertrekpunt. De Oude Weg wordt zo een testlocatie voor alternatieve ontwikkelingsmodellen die inzetten op gedeeld beheer en kwalitatieve verdichting. Het doel is om via ontwerpend onderzoek na te denken over hoe de straat op een doordachte manier kan evolueren, zonder te vervallen in een sluipende transitie waar schaalvergroting en ondoordachte verdichting net leiden tot versnippering. Daarnaast kijken we kritisch naar nieuwe vormen van collectief beheer en eigendomsstelsels, in relatie tot duurzaamheid, betaalbaar wonen en gedeelde waarden.

Er is plaats voor maximum 16 interdisciplinaire deelnemers. De summerschool richt zich tot masterstudenten in Landschapsarchitectuur, Architectuur, Ingenieurswetenschappen Architectuur, Stedenbouw, Bio-ingenieurswetenschappen en Geografie, alsook recent afgestudeerden in deze richtingen. De workshop wordt in het Nederlands gegeven. Ontwerpkracht en visuele storytelling skills zijn een pluspunt.

Meer informatie en aanmelden