Landschapsarchitectuur NLnieuwsprojectStudenten TU Delft onderzoeken ’Sense of Place’ op Oerol

Studenten TU Delft onderzoeken ’Sense of Place’ op Oerol

20062013

12 studenten van de TU Delft hebben een eigen project op Oerol: de ‘Institute of Place Making’. Daarmee neemt de leerstoel landschapsarchitectuur van de TU Delft voor de derde keer deel aan het expeditie programma van het festival.

Dit jaar ligt de focus op de ‘ervaring van de plek’, in het verlengde van het festivalthema ‘Sense of Place’. 12 studenten ontwikkelden in slechts zeven weken de ‘Institute of Place Making’, waarmee ze plaatsen op Terschelling onderzoeken waar bezoekers en bewoners zich mee verbonden voelen.

Essentie in een proefbuis

De studenten vragen de bezoekers om een proefbuis mee te nemen naar een zelfgekozen plek en de essentie van de plek in de buis te stoppen. Op een label kunnen ze meer informatie kwijt, bijvoorbeeld waarom ze deze plek hebben gekozen. Daarnaast kunnen ze extra digitale informatie uploaden zoals foto’s, geluiden of filmpjes. Terug op ‘het instituut’ wordt de inhoud geanalyseerd en de buizen geclassifiseerd in kasten met een thema, zoals de ‘geluidskast’, ‘kast eenheid met de natuur‘ en ‘kast van betekenis’.

Alle bezoekers kunnen de resultaten bekijken in het openlucht laboratorium. Ze worden daarnaast ook gedeeld via een map op de website van ‘het insituut’:http://www.iopm.nl. In Delft gaat het team bekijken hoe de resultaten gebruikt kunnen worden als startpunt voor ruimtelijke ontwikkelingen en ontwerp.