Landschapsarchitectuur NLnieuwsPublicatie | ‘Landschapsarchitectuur: tussen ontwerp & onderzoek’

Publicatie | ‘Landschapsarchitectuur: tussen ontwerp & onderzoek’

20062018

Op 7 december presenteerde de DSL haar eerste publicatie ‘Landschapsarchitectuur: tussen ontwerp & onderzoek’ op de Academie van Bouwkunst Amsterdam. De publicatie is als download en printversie verkrijgbaar. 

Jan Herman Meijer, directeur van de DSL, overhandigde het eerste exemplaar aan Sven Stremke, kersverse lector Landschapsarchitectuur aan de Academie. Stremke geeft leiding aan het lectoraat High-Density Energy Landscapes en sprak voorafgaand aan de boekpresentatie zijn intreerede ‘Mind the Gap’ uit. Het onderzoek binnen het lectoraat is gericht op de rol van ontwerp en de ontwerper in de energietransitie.

Over de publicatie

De publicatie ‘Landschapsarchitectuur: tussen ontwerp en onderzoek’ is één van de uitkomsten van het Symposium DESIGN=RESEARCH, dat de DSL eind vorig jaar organiseerde.

Nederlandse landschapsarchitecten zijn voorlopers bij het vinden van oplossingen voor ‘global issues’ als klimaatverandering, voedselvoorziening, de leefbaarheid van steden en de energietransitie. Zij zetten hierbij regelmatig ontwerpend onderzoek in als middel om vat te krijgen op opgaven en perspectieven te ontwikkelen. Maar wat is ‘ontwerpend onderzoek’ eigenlijk precies? Hoe wordt er in de dagelijks praktijk mee omgegaan? En kan ontwerpen worden ingezet voor kennisverwerving, en hoe dan?

In deze publicatie reflecteren onderwijsinstellingen, bureaus en opdrachtgevers vanuit hun eigen perspectief op vragen zoals deze en gaan ze op zoek naar een gemeenschappelijke basis om op voort te bouwen. Doel is het onderzoeksdomein, en daarmee de fundamenten van het vak, verder te ontwikkelen.

Samenstelling en redactie: Steffen Nijhuis (TU Delft) en Danielle Niederer (DSL). Met bijdragen van: Joeri de Bekker, Steven Delva & Marieke Berkers, Noël van Dooren, Mark Eker, Harma Horlings, Joks Janssen, Inge Kersten & Hank van Tilborg, Sanda Lenzholzer, Madeleine Maaskant, Jan Herman Meijer & Danielle Niederer, Steffen Nijhuis, Jorrit Noordhuizen & Wieteke Nijkrake, Adrian Noortman, Jeroen de Vries & Johan Vlug, Egbert Stolk en Abe Veenstra.

Verkrijgbaar als download en print

De publicatie is te downloaden  en als gedrukte versie verkrijgbaar via de DSL. Stuur hiervoor een email met naam en adres naar email@d-s-l.info en maak 21,00 euro (16,00 euro voor studenten / bedragen incl. verzendkosten) over naar NL47 INGB 0006 0357 75 ten name van de Dutch School of Landscape Architecture o.v.v. DSL publicatie. Het boek wordt na ontvangst van de betaling z.s.m. verzonden.