Landschapsarchitectuur NLagendabijeenkomstDSL Boekpresentatie ‘Landschapsarchitectuur, Tussen ontwerp en onderzoek’

DSL Boekpresentatie ‘Landschapsarchitectuur, Tussen ontwerp en onderzoek’

10112017

Op 7 December, aansluitend aan de inauguratie van Sven Stremke tot lector landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst, presenteert de DSL haar eerste publicatie getiteld ‘Landschapsarchitectuur: Tussen ontwerp en onderzoek’. We nodigen je van harte uit hierbij te zijn.  

Op 7 december spreekt Sven Stremke zijn intreerede uit als lector aan de Academie van Bouwkunst. Het onderzoek binnen zijn lectoraat High-Density Energy Landscapes is gericht op de rol van ontwerp en de ontwerper in de energietransitie. Aan het einde van het programma zal Jan Herman Meijer, directeur van de DSL, Sven Stremke de publicatie ‘Landschapsarchitectuur: Tussen ontwerp en onderzoek’ aanbieden.

Programma

20.00 uur – Welkom Madeleine Maaskant, directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam

20.05 uur – Intreerede Sven Stremke

20.45 uur – Paneldiscussie met Dirk Simons (landschapsarchitect, o.a. auteur van Energie & Ruimte – een nationaal perspectief), Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) en Lennert Goemans (Ministerie van EZ).

21.20 uur – Aanbieden publicatie ‘Landschapsarchitectuur: Tussen ontwerp en onderzoek’ door Jan Herman Meijer aan Sven Stremke.

21.30 uur – Borrel.

Over de publicatie

De publicatie ‘Landschapsarchitectuur: tussen ontwerp en onderzoek’ is één van de uitkomsten van het Symposium DESIGN=RESEARCH, dat de DSL eind vorig jaar organiseerde.

Nederlandse landschapsarchitecten zijn voorlopers bij het vinden van oplossingen voor ‘global issues’ als klimaatverandering, voedselvoorziening, de leefbaarheid van steden en de energietransitie. Zij zetten hierbij regelmatig ontwerpend onderzoek in als middel om vat te krijgen op opgaven en perspectieven te ontwikkelen. Maar wat is ‘ontwerpend onderzoek’ eigenlijk precies? Hoe wordt er in de dagelijks praktijk mee omgegaan? En kan ontwerpen worden ingezet voor kennisverwerving, en hoe dan?

In deze publicatie reflecteren onderwijsinstellingen, bureaus en opdrachtgevers vanuit hun eigen perspectief op vragen zoals deze en gaan ze op zoek naar een gemeenschappelijke basis om op voort te bouwen. Doel is het onderzoeksdomein, en daarmee de fundamenten van het vak, verder te ontwikkelen.

Samenstelling en redactie: Steffen Nijhuis (TU Delft) en Danielle Niederer (DSL). Met bijdragen van: Joeri de Bekker, Steven Delva & Marieke Berkers, Noël van Dooren, Mark Eker, Harma Horlings, Joks Janssen, Inge Kersten & Hank van Tilborg, Sanda Lenzholzer, Madeleine Maaskant, Jan Herman Meijer & Danielle Niederer, Steffen Nijhuis, Jorrit Noordhuizen & Wieteke Nijkrake, Adrian Noortman, Jeroen de Vries & Johan Vlug, Egbert Stolk en Abe Veenstra.

Tijd en plaats

Locatie: Hoge Zaal, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 211-213, 1011 PG Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur.

Aanmelden

Wil je de bijeenkomst bijwonen? Meld je s.v.p. aan via avb-webredactie@ahk.nl.

Verkrijgbaar als download en print

De publicatie is na 7 december te downloaden via de DSL-website en als gedrukte versie verkrijgbaar via de DSL. Stuur hiervoor een email met naam en adres naar email@d-s-l.info en maak 21,00 euro (16,00 euro voor studenten / bedragen incl. verzendkosten) over naar NL47 INGB 0006 0357 75 ten name van de Dutch School of Landscape Architecture o.v.v. DSL publicatie. Het boek wordt na ontvangst van de betaling z.s.m. verzonden.