Landschapsarchitectuur NLagendaevenementAftrapbijeenkomst prijsvraag De stad als ecosysteem

Aftrapbijeenkomst prijsvraag De stad als ecosysteem

27112013

In het Schiegebouw bij de Van Nellefabriek in Rotterdam vond op 22 november 2013 de aftrapbijeenkomst plaats van de ideeënprijsvraag ‘De stad als ecosysteem: ontwerpen met stromen’. Een aantal sprekers legde uit hoe een ‘stromen-benadering’ kan leiden tot vernieuwende ontwerpideeën.

In het kader van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam 2014 dagen de NVTL, de BNSP en BNA Onderzoek landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten uit om in teamverband te ontwerpen aan de toekomst van de stad. De prijsvraag sluit aan bij het thema van de IABR ‘Urban by Nature’ waarin de stad wordt benaderd als ‘metabolisme’.

Ontwerpen met behulp van stromen

Jos Gadet (stadsgeograaf, DRO Amsterdam) leidde de bijeenkomst in met een presentatie over het functioneren van de stad anno nu. Hij zoomde in op de ‘stadsstraat’, met de Amsterdamse Wibautstraat als voorbeeld. Dirk Sijmons (curator van de IABR 2014) vertelde het publiek over de betekenis van het thema van de IABR ‘Urban by Nature’. Een van de projectateliers gaat over de stad als ‘metabolisme’ en onderzoekt hoe er met behulp van stromen ontworpen kan worden aan de stad. Daar sluit de ideeënprijsvraag van BNA Onderzoek, NVTL en BNSP op aan. Eric Frijters (Fabric) werkt mee aan het projectatelier en deelde de bevindingen tot nu toe. Emiel Arends en Jeroen de Bok (Gemeente Rotterdam) lichtten de relevantie beleidsplannen en de locatie toe waar de deelnemers mee aan de slag gaan (Blaak/Westblaak).

De presentaties van deze bijeenkomst zijn te downloaden op de website van de BNA. Meer over de prijsvraag lees je hier.