Vacature Hoofd Masteropleiding Landschapsarchitectuur

De Academie van Bouwkunst Amsterdam is een van de toonaangevende ontwerpopleidingen in Nederland. We bieden onderwijs en onderzoek op masterniveau in de drie disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur (MSc). Bijzonder aan de ontwerpopleidingen van de academie is het onderwijsmodel: de combinatie van studeren en werken, het concurrent model. Daarnaast is ook het (deels) interdisciplinaire onderwijsaanbod een van de pijlers van onze onderwijsvisie. De academie vormt een inspirerende, internationale gemeenschap van 350 studenten, ongeveer 35 vaste medewerkers en jaarlijks circa 350 gastdocenten, afkomstig uit het (internationale) werkveld. De academie is een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en is gehuisvest in een Rijksmonumentaal gebouwencomplex aan het Waterlooplein in het hart van Amsterdam.
We zijn per 1 september 2022 op zoek naar een:
Hoofd Masteropleiding Landschapsarchitectuur
die zich voor een termijn van vier jaar voor circa twee dagen per week aan de academie en haar onderwijsvisie kan en wil verbinden.
Wat ga je doen?
Als Hoofd Landschapsarchitectuur bepaal je mede de koers van de academie. Je geeft richting aan het ontwerponderwijs vanuit de actieve rol die jij in het actuele landschapsarchitectuurdebat inneemt en bent het gezicht van de landschapsarchitectuuropleiding. Je stuurt op de thematische en inhoudelijke invulling van het gehele curriculum en bent eindverantwoordelijk voor de programmering van het ontwerponderwijs (de projecten).
Daarnaast ben je samen met het Hoofd Architectuur en het Hoofd Stedenbouw verantwoordelijk voor de (interdisciplinaire) ontwerpstudio’s op het grensvlak tussen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Vanuit het netwerk van de academie en je eigen netwerk verbind je de inhoud van de ontwerpstudio’s met docenten uit het werkveld.
Daarnaast speel je een belangrijke rol bij de eindbeoordelingen van de projecten, de jaartentamens, het afstuderen en voer je gesprekken met studenten in relatie tot hun studievoortgang. Lesgeven maakt geen onderdeel uit van de functie.
Het onderwijs concentreert zich op de vrijdag en twee avonden in de week. Wij verwachten dat je in ieder geval op vrijdagen aanwezig bent en incidenteel, voor bijvoorbeeld eindpresentaties van de ontwerpstudio’s, gesprekken met studenten en diploma-uitreikingen, op andere avonden in de week naar de academie komt.
Wie ben jij?
- Je hebt liefde voor landschapsarchitectuur, beschikt over ruime werkervaring in het vakgebied en wordt daarbinnen als vooraanstaand beschouwd.
- Je bent zeer goed op de hoogte van de (internationale) ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein en van de belangrijke (maatschappelijke) ontwikkelingen die relevant zijn voor het vakgebied van de landschapsarchitectuur en bent in staat die kennis te vertalen naar het onderwijs van de academie.
- Je hebt affiniteit met duurzaamheid en ziet en voelt de urgentie van de vragen waar het vakgebied zich voor gesteld ziet.
- Je hebt een uitgebreid netwerk binnen het werkveld van de landschapsarchitectuur en daarbuiten en wilt dat netwerk voor de academie inzetten.
- Je hebt affiniteit met en/of kennis van de architectuur en stedenbouw.
- Je voelt je aangesproken door het onderwijs(model) van de academie (zie www.bouwkunst.ahk.nl) en wilt de huidige positie van de academie verstevigen.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat je je herkent in het volgende:
- Je spreekt Nederlands en Engels.
- Je hebt affiniteit en/of ervaring met het concurrent model en het interdisciplinaire en internationaal georiënteerde onderwijs van de academie.
- Je bezit een open en toegankelijke houding met interesse in het leerproces van jonge aankomende professionals op masterniveau.
- Je hebt ervaring met het begeleiden en coachen van mensen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.
- Je werkt graag samen binnen een kleine, informele organisatie en hebt een collega-, student- en docentgerichte houding.
- Vanzelfsprekend beschik je over een afgeronde masteropleiding in de landschapsarchitectuur.
Wie zijn wij?
De Academie van Bouwkunst bestaat uit een klein team van vaste en tijdelijke medewerkers. We streven binnen de academie naar een inclusieve leer- en werkomgeving die de basis vormt voor kwaliteit, nieuwe ideeën en creativiteit. Studenten, docenten en medewerkers moeten zich op elk niveau van de organisatie welkom en gezien voelen en de ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Zowel in het studieprogramma, de samenstelling van de studenten- en docentengroepen en in het team is hier aandacht voor. Deze beweging is in ontwikkeling en als jij hieraan kan bijdragen, zijn wij benieuwd naar je ideeën.
We bouwen aan een duurzame toekomst. De academie signaleert een urgentie: veel opgaven die met de klimaatverandering, de waterproblematiek (zeespiegelstijging en overstromingen), de circulaire economie en het circulair bouwen, en een afnemende biodiversiteit te maken hebben (om maar een paar uitdagingen te benoemen), zijn complexe ruimtelijke opgaven. De academie ziet het mede als haar verantwoordelijkheid om de toekomstige generaties ontwerpers in het ruimtelijk domein de benodigde kennis en vaardigheden bij te brengen om een rol van betekenis te kunnen gaan spelen.
Wat bieden wij?
De Academie van Bouwkunst biedt een prettige werkkring centraal gelegen in Amsterdam. De functie is ingeschaald in schaal 13 (minimaal € 5.193,85 maximaal € 6.326,17 bruto per maand bij een volledig dienstverband, exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering) en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Aanstelling en honorering vinden plaats volgens de cao-hbo; de inschaling is mede afhankelijk van werkervaring. Het betreft een aanstelling voor een jaar met het perspectief tot verlenging. Als je bij de AHK komt werken, vragen we een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.
Wil je meer weten?
Je kunt solliciteren door voor 15 februari 2022 jouw sollicitatie/motivatiebrief en cv te sturen naar Sanne Blok, via vacature-avb@ahk.nl.
De eerste gespreksronde vindt plaats in de eerste week van maart. Afhankelijk van de dan geldende maatregelen van de Rijksoverheid wordt besloten of de gesprekken online of offline plaatsvinden.
Heb je vragen over deze vacature? Neem dan contact opnemen met Madeleine Maaskant (directeur Academie van Bouwkunst) via m.maaskant@ahk.nl, zij beantwoordt je vragen met plezier.
Wil je meer weten over de Academie van Bouwkunst? Kijk op onze website en lees meer over onder andere de opleiding(en), het onderzoek, het onderwijsmodel en de (internationale) community op www.bouwkunst.ahk.nl.