ZUS / Profiel

Architectuur terugbrengen in de maatschappij. Dat is de missie van ZUS, Zones Urbaines Sensibles, een Rotterdams bureau geleid door Elma van Boxtel en Kristian Koreman. ZUS analiseert het huidige stedelijke landschap door (beleids)onderzoek en specifieke architectonische ontwerpen.

Voor de World Expo in Shanghai ontwierp ZUS twee parken. Een in een voormalig havengebied en een rondom het Nederlandse paviljoen. Voor Almere ontwierpen ze een ambitieus plan om de kustzone uit te breiden.

Unsolicited recommendations

Een manier om hun ideeen te communiceren zijn zogenoemde ‘unsolicited recommendations’. Brieven gericht aan ministers en stadsbesturen waarin Van Boxtel en Koreman advies aanbieden over actuele kwesties.

Met dit sterke politieke engagement onderscheiden de architecten zich van de generatie voor hen. Ze lijken sterker idealistisch en minder gefocused op vorm en spektakel. Daarom ontwikkelden ze ook een plan om een gebouw in Rotterdam dat al 20 jaar leegstond nieuw leven in te blazen. Het Schieblok zal een stadslaboratorium worden waarin verschillende organisaties aan nieuwe ideeën werken voor stedelijke transformatie, op een pragmatische en multidisciplinaire manier (Zie film over de Luchtsingel).

Op de site van Dutch Design Fashion and Architecture (DDFA), www.dutchdfa.com, zijn diverse profielfilms te bekijken van de Nederlandse topontwerpers op het gebied van design, mode en architectuur waaronder ook enkele landschapsarchitecten.